Ovos tradičná obilnina plná zdravia
Ovos má vysokú výživovú a energetickú hodnotu. Vyplýva to predovšetkým z vysokého obsahu biologicky hodnotných bielkovín, vyššieho obsahu tuku oproti ostatným obilninám, priaznivého zloženia sacharidov a vysokého obsahu ľahko rozpustnej vlákniny, vitamínov B a E a radu minerálnych látok.
Ovos nahý (Avena nuda) „Ryža Európy“ sa zaraďuje medzi trávy z čeľade Lipnicovité. Darí sa mu najmä v teplejších oblastiach dobre zásobených vodou. Ovos nahý má všestranné využitie v kuchyni a potravinárskom priemysle. Na rozdiel od bežného plevnatého ovsa má totiž ovos nahý obilky bez šupiek, čo je výhodné pre následné potravinárske spracovanie.
História ovsa
Ovos pochádza z východnej Európy a jeho pravdepodobnou pravlasťou sú horské oblasti Číny a Mongolska. Bol vyšľachtený z tráv a u nás sa oddávna pestuje v mnohých odrodách, hlavne vo vyšších a chladnejších polohách. Gréci a Rimania namáčali ovsené zrno vo víne a víno dávali pred bitvou piť vojakom, aby boli statoční a chrabrí. Ovos potom dávali svojim koňom. Rímsky spisovateľ Plinius už v 1. storočí n.l. zaznamenal, že germánske kmene sa živia ovsenou kašou. Germánski bojovníci nazývali ovsenú kašu pokrmom bohov a varili ju pred bojovým ťažením.
Výhodou nahého ovsa sú nahé, bezplevnaté obilky, ktoré umožňujú domácke spracovanie mnohými rôznymi spôsobmi. Cenný je vysoký obsah bielkovín, tuku i minerálnych látok. Milovníci čerstvých vitamínov a prírodnej energie môžu zrno použiť na nakličovanie, čo je v zdravej výžive populárne. Celé ovsené zrná sa ľahko varia ako domáca ryža. Výborné sú na prípravu ovsenej kaše, kedy si ich na vločkovači alebo šrotovníku pomelieme a sparíme, alebo povaríme. Ovsená slama je potom vynikajúca na posilňujúce a regeneračné kúpele.
Ovos má vysokú výživovú a energetickú hodnotu. Vyplýva to predovšetkým z vysokého obsahu biologicky hodnotných bielkovín, vyššieho obsahu tuku oproti ostatným obilninám, priaznivého zloženia sacharidov a vysokého obsahu ľahko rozpustnej vlákniny, vitamínov B a E a radu minerálnych látok. Má oveľa vyšší obsah bielkovín, ako ostatné obilniny – 14-21%. Preto sa mu hovorí aj ´sója hôr´. Bielkovinový koplex ovsa obsahuje lepok nazývaný avenín, spolu s prolamínovými časťami (v ovsi obsah nižší 5-15%) tvoria alergizujúcu zložku tejto potraviny (skrížené alergické reakcie medzi trávami a obilninami). Skladba aminokyselíén sa svojím zložením blížia k ideálnemu proteínu.
Ovos je najlepším zdrojom rozpustnej vlákniny, bielkovín a minerálov. Výrazne vyšší ako u ostatných obilnín je obsah horčíka, zinku, železa, mangánu a arzénu. Má značný obsah vitamínov B1 a E. Má však nedostatok vitamínov A, C a D. Preto je vhodná kombinácia ovsa s mliekom a ovocím. Ovos je ideálnym zdrojom rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Toto je kombinácia, ktorá pomáha predchádzať zápche a je teda ideálny pre zachovanie správnej činnosti hrubého čreva. Stráviteľná vláknina je navyše prospešná pre zníženie hladiny cholesterolu v krvi, čím sa zmierňuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a infarktu. Ovos tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, pôsobí blahodarne na nervovú sústavu. Má posilňujúce účinky pri vyčerpaní organizmu a únave. Je výbornou potravou pre diabetikov, stabilizuje hladinu krvného cukru a jeho dlhodobá konzumácia umožňuje znížiť dávky inzulínu. Ovsený odvar znižuje horúčky.
Použitie celých zŕn
Celé zrná sa podľa požadovanej mäkkosti namáčajú 8-16 hodín. Tepelné úpravy sú rozmanité. Zrná ovsa nahého môžu byť využité všade tam, kde by sme použili ryžu. Sú výbornou prílohou k všetkým druhom hlavných jedál, môžeme ich použiť ako závarku do polievok, sú chutnou súčasťou najrôznejších šalátov, nátierok a zmesí s mäsom, zeleninou ale aj ovocím. Varenie je nenáročné a pomerne rýchle (40-50 minút). Dlhšie varenie spôsobuje praskanie zŕn, čo je výborné pre použitie do rôznych plniek, nátierok a kokteilov. Zrná uvarené do zásoby môžeme zamraziť. Krátkym namáčaním na cca 15 minút skrátime čas varenia.
V každom zdravšom jedálničku nesmú chýbať ovsené vločky. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov a možno ste ani netušili, koľko majú benefitov pre naše telo.
Ovsené vločky
Ovsené vločky môžeme zaradiť medzi najzdravšie potraviny zo všetkých. Najlepší čas na ich konzumáciu je ráno. Vločky napríklad s jogurtom a ovocím vám dodajú dostatok energie aj živín na celý deň. Prečo sa ich platí jesť pravidelne? Ovsené vločky obsahujú veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. To z nich robí jedlo, ktoré dokáže zasýtiť na dlhú dobu. Pred obedom vás tak nebude trápiť vlčí hlad, ktorý mnohí zaháňajú najrôznejšími nezdravými maškrtami a potom priberajú nechcené kilogramy. Vláknina funguje aj ako stabilizátor glukózy, prospieva tráviacemu traktu, bojuje proti zápche a podieľa sa na vyživovaní organizmu. Denná konzumácia ovsených vločiek pomáha zlepšiť metabolizmus, urýchľuje úbytok hmotnosti a zabraňuje hromadeniu tukov v tele. Raňajky, ktoré obsahujú ovsené vločky vám pomôžu vyhnúť sa nadmernému príjmu kalórií.
Pomalé sacharidy obsiahnuté v ovsených vločkách umožňujú regulovať chuť do jedla a úzkosť, a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Živiny v nich nielen urýchľujú váš metabolizmus, ale taktiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele, a zabraňujú prejedaniu. Pravidelnou konzumáciou ovsených vločiek môžete dostať pod kontrolu vysoký cholesterol. Môžu za to omega-3 nenasýtené mastné kyseliny vo vločkách. Okrem toho tieto látky zabraňujú vzniku krvných zrazenín a pôsobia protizápalovo. Pomáhajú tiež odbúrať menštruačné bolesti a sú prospešné pre mladistvý vzhľad pokožky.
Obsahujú vitamín B1 a B5, mangán, fosfor, horčík, med, železo a zinok.Na niektorých ovsených výrobkoch ako sú vločky, múka, otruby, klíčky a pod. je uvedené na etikete alebo obale, že výrobok je gluten free a neobsahuje lepok. Takéto výrobky boli vyrobené zo špeciálnych kultivarov, upravené a spracované na zariadeniach, kde neprišli do styku s gluténom pochádzajúcim zo spracovania pšenice, raže, jačmeňa a jeho hmotnosť vo výrobku, nepresiahne viac ako 20mg/kg.
Inšpirácia na tradičnú kašu z ovsených vločiek, ktorá je všeobecne známa pod názvom Overnight oats“
Tento recept spočíva v tom, že sa vločky na raňajky pripravujú už večer.
Cez noc vločky zmäknú a ráno je pokrm pripravený ku konzumácii.
Suroviny:
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/2 šálky mandľového nápoja bez cukru
- 1/2 téglika mandľového dezertu
- 1 čajová lyžička chia semienok
- 1 čajová lyžička ľanu
- sušené ovocie: napr. brusnice s jablkovou šťavou
- čerstvé ovocie.
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
Ovos nahý bio PROBIO 500g
Obilnina na priamu spotrebu. Ovos patrí medzi nutrične najvýznamnejšie obilniny.
Ovos nahý bio PROBIO 3 kg
Obilnina na priamu spotrebu. Ovos patrí k nutrične významným obilninám. Má značný obsah biologicky hodnotných bielkovím, vysoký po ...
BIOMILA Ovsené vločky jemné bio 2kg
Ovsené vločky jemné sú vyrobené zo zrna ovsa nahého.
Ovocné pyré Milujem Ťa (banán hruška malina ovos) bio FruchtBar 100g
ovocné pyré v bio kvalite bez pridanej arómy, bez cukru pre deti od ukončeného 6.mesiaca
BIOMILA Vločky ovsené jemné bio 500g
Ovsené vločky jemné sú vyrobené zo zrna ovsa nahého, v bio kvalite.
BIOMILA Ovsené vločky jemné bezlepkové bio 250g
Bezlepkové vločky boli vyrobené zo špeciálnych kultivarov ovsa, spracované na zariadeniach, ktoré neprišli do styku s gluténom poc ...