výroba a distribúcia nielen biopotravín
menu

BIOMILA Pšenica špalda BIO 500g

Pšenica špaldová je nešľachtenou predchodkyňou klasickej pšenice. Obilnina na priamu spotrebu.

Bio Rastlinné Bez pridaného cukru Bez mlieka Bez konzervačných látok a umelých farbív Vyrobené na Slovensku
BIOMILA Pšenica špalda BIO 500g
uvarené celé zrná špaldy
Klasy psenice špaldy
BIOMILA Pšenica špalda BIO 500g
uvarené celé zrná špaldy
Klasy psenice špaldy
Kód produktu:

B0210101

Trvanlivosť:

12 mesiacov

Počet kusov v kartóne:

14

Krajina pôvodu:

Poľnohospodárstvo EÚ

Výrobca:

Biomila

varianty:
BIOMILA Pšenica špalda BIO 500g
Na sklade
1,51 
1,51 
1,26 
-
+

popis

Pšenica špaldová je nešľachtenou predchodkyňou klasickej pšenice s nezameniteľnou orieškovou chuťou. Dvojitá pleva zrnko lepšie chráni pred nepriaznivými vplyvmi z prostredia. Celé zrná majú vo výžive ľudí nezanedbateľný význam. Zrno špaldy sa vyznačuje vysokým obsahom vlákniny. Špalda je ľahšie stráviteľná ako ostatné obilniny, vhodná je na prípravu šalátov, na nakličovanie ale aj ako závarka do polievok, či príloha k hlavnému jedlu. 
Viac o špaldovej pšenici sa dočítate v článku Čo je špalda?

Zloženie: zrno z pšenice špaldy*
                 * z ekologického poľnohospodárstva

Návod na prípravu: Celé zrná sa pred varením namáčajú v studenej vode asi 12 hodín. Varia sa v malom množstve
                                   vody asi 30 minút do chrumkava alebo 60 minút do mäkka.
 
Výživové údaje                                                             v 100 g                         
  Energia           1 407 kJ / 333 kcal       
  tuky                     2,86 g
        - z toho nasýtené mastné kyseliny                     0,40 g
  sacharidy                   68,03 g
        - z toho cukry                     1,85 g
  vláknina                     9,36 g
  bielkoviny                   13,48 g
  soľ              < 0,0025 g
 
Skladovanie: skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti do 70%.

Alergény: Obsahuje lepok.

Náš tip: Vyskúšajte Špaldovú polievku s hráškom! Alebo nechajte sa prekvapiť vynikajúcou chuťou uvarených
              špaldových zŕn s medom a ovocím!

Doplňujúce informácie

Zaujímalo Vás:
Q: „Dobrý deň, vedeli by ste mi povedať, akú vlhkosť má táto BIOMILA Pšenica špaldová 500g alebo BIOMILA Pšenica potravinárska 500 g? T.j. aby bola  vhodná na dlhodobejšie skladovanie, musí byť dostatočne suchá. Markovič“
A: „Dobrý deň, pán Markovič, uvedené výrobky sú vhodné na skladovanie pri podmienkach uvedených na obale po dobu minimálnej trvanlivosti. Obsah vlhkosti je dodržaný podľa legislatívy SR a Nariadení EÚ, konkrétne pri tomto výrobku je predpísaný obsah vlhkosti max.14%. Pojem „dostatočne suchá“ o ničom nevypovedá. Dôležité je však dodržanie skladovacích podmienok u predávajúceho i u zákazníka. t.j. skladovanie pri relatívnej vlhkosti max. 70%, aby nedošlo k zvyšovaniu vlhkosti výrobku. V prípade nejasností nás neváhajte kontaktovať.“

Q: „Špaldová pšenica, ktorú ponúkate, môže byť aj na siatie? Ak áno, je to jarná alebo ozimná pšenica. Ospravedlňujem sa, ak sa zle pýtam. Ja sa v tom až tak nevyznám, Ďakujem za odpoveď.
A: „Dobrý deň, pani Marcela, špaldová pšenica, ktorú ponúkame je potravina a nie osivo. Má určité klíčiace schopnosti, na domáce použitie vám určite naklíči, ale nie je to certifikované osivo. Je to ozimná odroda.

Špalda je nešľachtená predchodkyňa pšenice.
  • Poznávacie znamenie: dvojitý obal zrna, krehké steblo
  • Neznesie: umelo hnojenú pôdu a pesticídy
  • Vyžaduje: dodatočné lúpanie po zbere

     

  • Používa sa: hlavne do celozrnných výrobkov

     

  • Chuť:  jemne oriešková
Špalda je veľmi cenenou potravinou Svätej Hildegardy z Bingenu. Podľa nej:
 
"Špalda je najlepšia obilnina,
je teplá,
je mastná,
je mocná,
a jemnejšia ako ostatné druhy obilnín.
Tomu, kto ju jedáva, dodáva správne mäso a dobrú krv, 
a človeku dáva radostnú myseľ i dušu.
Nech by ju človek jedol na hocijaký spôsob, či ako
chlieb alebo iné jedlo, vždy je dobrá a jemná."
 
Pripravte si zo špaldy "habermus"- jedlo našich predkov. Haber z nem. znamená Darca života. Jedlo pochádza za čias stredoveku zo švábsko-nemeckej oblasti. Kombinácia energeticky bohatej a výživnej špaldy, mlieka, medu, orechov a korenia (galgán, bertrám) dodávala ľuďom pri ťažkej práci dostatok energie a výživy. Dnes už existuje mnoho variant tohoto jedla. Napr. namiesto mlieka môžete použiť vodu, namiesto celých zŕn použite vločky, orechy pridajte podľa vlastnej chuti, namiesto jabĺk použite hrušky. Dajú sa pridať aj rôzne iné koreniny: škorica, aníz, zázvor, ale aj bertrám, muškátový oriešok, atď.
Po tomto jedle sa Vám zlepší myseľ a zbystria sa zmysly.. Vyskúšajte recept!

 

otázka pre predajcu

Potrebujete poradiť s výberom produktu alebo máte akékoľvek ďalšie otázky?
Neváhajte sa na nás obrátiť a my Vám radi pomôžeme.
Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.

recenzia

Pre vloženie recenzie musíte byť prihlásení

Recepty

príbuzné produkty

BIOMILA Pšenica špalda bio 5kg

BIOMILA Pšenica špalda bio 5kg

Má nezameniteľnú orieškovú chuť. Obilniny na priamu spotrebu.

Na sklade
15,54 
-
+
BIOMILA Pšenica špalda bio vo vedierku 4kg

BIOMILA Pšenica špalda bio vo vedierku 4kg

Pšenica špaldová lupaná a balená vo vedierku. Cena je vrátane plastového vedierka. Obilnina na priamu spotrebu.

Na sklade
12,98 
-
+
Špaldové krúpy (kernotto) bio PROBIO 500g

Špaldové krúpy (kernotto) bio PROBIO 500g

Špaldové krúpy- kernotto vzniká lúpaním a brúsením pšenice špaldovej.

Na sklade
2,76 
-
+