Celozrnná vianočka
Keď v našich domovoch zavládne pokoj a pohoda a v kuchyni rozvoniava čerstvo upečená celozrnná vianočka. Vianoce sú tu.
Prísady: Najskôr si pripravíme roux : 150g mlieka, 30g hladkej špaldovej múky rozmiešame a zohrejeme na 65°C, roux mierne zhustne. Prikryté fóliou necháme vychladnúť. Technológia roux umožní cestu priať viac tekutiny a predĺži vláčnosť a životnosť vianočky.
Cesto- 200g pšeničnej celozrnnej múky (môže byť aj špaldová celozrnná), 170g hladkej špaldovej múky, 120g mlieka, 100g trstinového cukru, 100g masla, 100g hrozienok, 30g kukuričného škrobu, 2 žĺtka, 20g droždia, 5g soli, 1 vrecko citrónového cukru, 20g domáceho vanilkového cukru.
Postup prípravy: Do teplého mlieka pridáme 100 g múky, vanilkový cukor a necháme prikryté 1 hodinu kysnúť. Potom pridáme roux a ostatné ingrediencie okrem hrozienok. Vypracujeme hladké cesto, na záver pridáme hrozienka a zľahka premiešame. Cesto necháme asi hodinu odpočívať. Následne cesto rozdelíme na šesť častí rozváľame na pramene, z ktorých si zapletieme vianočku. Necháme nakysnúť pod utierkou. Pred pečeným potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 170°C asi 25 minút. Necháme dobre vychladnúť.
Inšpirovali sme sa receptom od slávneho českého cukrára Jozefa Maršálka, s použitím našich Biomila múk.
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
BIOMILA Špaldová celozrnná múka hladká BIO 1kg
Špaldová múka je bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku, je vynikajúca na pečenie. Špaldová múka celozrnná špeciál stredná b ...
Kukuričný škrob bio AMYLON 200g
Kukuričný škrob v bio kvalite vhodný na prípravu múčnikov a dezertov.
Kypriaci prášok do pečiva bio AMYLON 12g
Kypriaci prášok do pečiva z vínneho kameňa a z bio kukuričného škrobu (bez fosfátov a iných chemických aditív)
Bioláda rakytník a hruška bio 230g
Biodžem pasterizovaný, prisladený len jablčným koncentrátom a zahustený výťažkami z morských rias.
Citrónový cukor bio AMYLON 20g
Bio cukor s prísadami. Má obdobné použitie strúhanej citrónovej kôry ako prísada na varenie a pečenie sladkých pochúťok.