Medovníčky BIOMILA
Prísady:
85g práškového cukru, 4 žĺtky, 375g medu, 700g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky, 180g mletých orechov, trocha oleja, tri štvrtiny lyžičky amónia alebo sódy bikarbóny, mletá škorica bio, aníz, klinčeky, kôra z bio citróna, štipka bio mletého zázvoru, 2 žĺtky na potretie.
Postup prípravy:
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme med a olej. Vo väčšej mise zmiešame múku s orechami, pridáme ostatné ingrediencie a dobre premiešame. Vianočné koreniny - aníz, klinček, badián, .. pomelieme alebo rozdrvíme v mažiari. Do tekutej hmoty postupne prisypávame sypkú zmes. Spracujeme na medovníkové cesto, ktoré odložíme do chladničky. Na druhý deň, cesto rozvaľkáme asi na 0,8 cm a vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potierame žĺtkom a zdobíme orechom na povrchu. Ozdobiť môžeme aj po upečení citrónovou polevou. Pečieme pri 180°, nie veľmi do tmava. Medovníčky odporúčame skladovať v uzavretej nádobe s rozkrojeným jabĺčkom, aby zostali mäkké.
Náš tip:
Namiesto anízu, môžeme použiť badián, citrónovú kôru môžeme nahradiť pomarančovou. Ak je cesto príliž suché, pridáme trochu oleja.
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
BIOMILA Špaldová celozrnná múka hladká BIO 1kg
Špaldová múka je bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku, je vynikajúca na pečenie. Špaldová múka celozrnná špeciál stredná b ...
Škorica Cejlón mletá bio Sonnentor 40g
Úžasná vôňa! Škorica prebudí spomienky na detstvo.. Jablčný kompót, mliečna ryža, parené buchty, či vianočná nálada tvoria spolu ...
Badián bio Sonnentor 25 g
Hviezdicový aníz. Má tvar hviezdice a vôňou pripomína aníz.
Aníz bio Sonnentor 50 g
Intenzívna sladká chuť anízu, podobná sladkému drievku, je unikátna, ale tiež nie je pre každého tá pravá.
Klinček celý bio Sonnentor 35g
Bez intenzívnej ovocno-ostrej korenenej chuti klinčeka si nevieme kompóty a punče ani predstaviť. No aj tak existuje mnoho chutnýc ...