Príbeh našich produktov
Príbeh našich výrobkov približuje našim zákazníkom a sympatizantom ako sa rodí produkt, ktorý si u nás zakúpia. Zoznámte sa bližšie s našou každodennou prácou, ktorá nám prináša radosť a ešte viac nás poteší keď nám napíšete, že Vám Biomila produkty chutia.
Príprava pôdy
Príprava pôdy patrí medzi najdôležitejšie pracovné postupy v procese pestovania rastlín. Základným predpokladom úspešného pestovania je dobrá štruktúra pôdy a biologicky aktívna pôda. Len dobre vyvinutá pôdna flóra a fauna tzv. pôdny edafón je schopný zaistiť kolobeh živín medzi pôdou, edafónom a rastlinami. Pri obrábaní pôdy sa snažíme zlepšiť štruktúru pôdy, narušenie utužených vrstiev, zapracovanie pozberových zvyškov a rastlín pestovaných na zelené hnojenie, regulujeme buriny a pripravujeme sejbové lôžko pre kvalitné uloženie osiva. Pôdu spracovávame vždy za optimálnej vlhkosti, aby neprišlo k jej utuženiu používanými poľnohospodárskymi strojmi a zhoršeniu fyzikálnych vlastností pôdy čo má potom za následok zlé hospodárenie s vodou, ktorej máme čoraz menej vo vegetačnom období. Pôdu čo najmenej obraciame to znamená, že miesto orby pôdu hlboko kypríme tzv. podrývaním pôdy a spracovávame len do hĺbky 8-10 cm. Musíme mať na pamäti pravidlo, že akúkoľvek chybu pri príprave pôdy už do zberu plodín nevieme napraviť.
Sejba
Sejba a osevný postup má v ekologickom poľnohospodárstve veľmi dôležitú úlohu. Správne naplánovaný a dôsledne dodržovaný osevný postup je kľúčom k dosiahnutiu a podpore pôdnej úrodnosti a tým stálemu zaisteniu stabilných výnosov. Osevný postup zostavujeme tak, aby sme dosahovali stabilnú pôdnu úrodnosť, pestovali zdravé rastliny, regulovali a potláčali rast burín napríklad pestovaním rastlín na zelené hnojenie a rastlín, ktoré pútajú vzdušný dusík, ktorý je veľmi dôležitý pre dosiahnutie stabilnej úrody. Na sejbu používané vždy kvalitné a zdravé osivo, ktoré má vysokú klíčivosť a je dopestované v ekologickom poľnohospodárstve. V našom osevnom postupe pestujeme špaldu, raž, horčicu, hrach a ďatelinu purpurovú na zelené hnojenie.
Rast a Zber
O dobrej a kvalitnej úrode rozhoduje optimálny termín sejby, dostatok vlahy počas vegetačného obdobia t.j. rastu a vývoja rastlín. Rast významne ovplyvňuje správny osevný postup, ktorého úlohou je zabezpečiť dostatok dusíka do pôdy pestovaním rastlín na zelené hnojenie. Zber plodín je už záverečná fáza pestovania plodín. Pri zbere kladieme dôraz na optimálnu vlhkosť zrna jednotlivých plodín, aby sme zabezpečili vysokú kvalitu zberaných plodín a ich následné skladovanie.
Čistenie obilia
Čistenie a lúpanie špaldy. Žatvou sa naša starostlivosť o plodiny nekončí. Potom, ako úrodu dovezieme z poľa, začneme podľa potreby s čistením od burín a prímesí. Ak surovina nemá skladovaciu vlhkosť, tak ju dosúšame. Nasleduje odležanie niekoľko týždňov. Cieľom je dobehnutie procesov pozberového dozrievania, ktoré má vplyv na rozvinutie kvality obilia. Počas spracovateľskej sezóny sú plodiny uskladnené v sýpke na obilie, kde neustále monitorujeme teplotu a vlhkosť prostredia a uskladnenej úrody, aby boli dodržané čo najoptimálnejšie podmienky.
Zrno špaldy je chránené plevou nielen kým je v klase, ale vrstva pliev obaľuje obilku aj po vymlátení. Takto je zrnko stále chránené pred škodcami, ktoré by ho mohli napadnúť. Pred ďalším spracovaním sa preto musí vylúpať. Používame špeciálnu lúpačku špaldy, ktorá zrno ošúpe z plevy a tiež odsaje vzniknutý prach. Takto očistenú špaldu balíme do vriec pre zákazníkov, ktorí si chcú zomlieť zrno sami, alebo ďalej spracúvame v našom mlyne.
Mletie mlynskými kameňmi predstavuje prastarý tradičný spôsob mletia. V našom mlyne používame 2 kamenné mlyny, ktorými melieme špaldu, raž i pšenicu na celozrnné múky. Nedochádza pritom k ochudobňovaniu múky o cenné minerály a vlákninu, ako je to pri bielych múkach, kde sú otruby odstraňované. Melivo je triedené na sitách podľa zrnitosti na múku a krupicu. Celozrnné mlynské produkty sa chystajú na ďalšie balenie pre zákazníka alebo ich ďalej spracúvame v cestovinárni a na výrobu obľúbených tyčiniek a grissín.
Výroba cestovín
V cestovinárni pokračuje finalizovanie našej produkcie. Z celozrnnej špaldovej múky, pšeničnej a ražnej múky vyrábame cestoviny rôznych tvarov. V našom sortimente nájdete tiež cestoviny ochutené sušeným špenátom alebo bazalkou. Oddelene prebieha výroba bezlepkových cestovín zo strukovín, ryže, pohánky, quinoi či kukurice.
Múka sa spracuje s vodou, prípadne ďalšími prísadami. Vymiesené cesto je tlačené cez extrúznu matricu, ktorá ho vyformuje do žiadaného tvaru. Čerstvé cestoviny sa sušia v sušiarňach a nakoniec ich pre vás zabalíme do vreciek ručne alebo na baličke. Takto putujú do skladu hotových výrobkov.
Balenie výrobkov, vankúšov
Súčasťou našich prevádzok je tiež baliareň. Samostatnú baličku používame na balenie múky do papierových vreciek, ostatné produkty balíme buď ručne do vratných vedierok a gastro tašiek alebo na baličke do priesvitnej fólie.
Obľúbené špaldové vankúše plníme plevami získanými z lúpania špaldy. Pripravujeme hotové vankúše v rôznych veľkostiach i náhradné náplne, ktoré odporúčame na úľavu pri rôznych ťažkostiach a pre zlepšenie kvality spánku.
Sklad
Spracovanie a príprava zásielok prebieha vo veľkosklade v Rudníku. Našim cieľom je , aby sa tovar v 100% stave dostal až k Vám. Tiež pritom nezabúdame na ekológiu, a preto dávame šancu aj starším už použitým kartónom. Nezaostáva ani výplň balíkov, ktorá je tiež v rámci zásad znovupoužitá t.j. upcyklovaná.
Doručenie zásielok zabezpečuje prepravná spoločnosť a to tak, že Vám zásielku doručí priamo kuriér, alebo si ho môžete vyzdvihnúť v PARCELSHOPE a ALZABOXE vo Vašom meste. Zásielky s váhou viac ako 50kg Vám tiež privezie prepravná spoločnosť. V prípade, že v danom termíne máme rozvoz do Vášho mesta, zásielku Vám odovzdá na Vami dohodnutom mieste náš vodič.
Samozrejmosťou je i osobný odber a možnosť vyzdvihnúť si zásielku priamo u nás na Zákazníckom centre v Rudníku, kde Vás radi privítame.
Príprava jedál zo špaldy, múky, cestovín
Biomila pekárenské výrobky - tyčinky a grissiny pre vás vyrábame zo špaldovej celozrnnej múky, ktorá sa melie priamo na myjavských kopaniciach v našom kamennom mlyne v Rudníku. Tieto pochutiny sú ideálnym spoločníkom, keď potrebujete zahnať hlad na cestách, na výlete, v kancelárii, či v škole. Vhodné sú napríklad s dobrou nátierkou alebo len tak ako zdravá alternatíva chrumkania. Minigrissiny sa vynikajúco hodia aj do zeleninových šalátov alebo do krémovej polievky namiesto krutónov. Na zahryznutie vám ponúkame hneď niekoľko druhov tyčiniek a grissín s rôznymi posypmi a príchuťami.
Zhodnotenie vedľajších produktov
Pri pozberovom spracovaní obilia získame čisté zrno a vedľajšie produkty, ktoré však nie sú pre nás v žiadnom prípade odpadom, ale medziproduktom, ktorý ďalej využívame. Plevy zo špaldy sú formované špeciálnym lisom do brikiet. Tieto slúžia na vykurovanie administratívnych priestorov, skladu i výrobnej haly, čím využívame vlastné obnoviteľné zdroje. Vzniknutý popol z kotlov vraciame späť na pole a zapracúvame do pôdy, a tak sa minerálne látky v ňom obsiahnuté vrátia znova tam, odkiaľ ich rastlina pri svojom vývoji načerpala. Týmto spôsobom uzatvárame náš produkčný kruh.