BIOMILA Quinoa trojfarebná bio 250g
Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Je chuťovo neutrálna, čo otvára možnosti rôzneho dochutenia a prípravy rozmanitých jedál. Inkovia ju nazývali "Matkou obilia."
B0519027
12 mesiacov
24
Poľnohospodárstvo mimo EÚ
nešpecifikované
popis
Quinoa sa radí medzi pseudoobilniny, ktorá v posledných rokoch zažíva svoj návrat a renesanciu. Inkovia ju nazývali "Matkou obilia". Trojfarebná quinoa je veľmi dekoratívna v šalátoch, výborne sa hodí ako príloha k pokrmom, i na prípravu šalátov, rizota, kaší, na sladko i na slano. Vhodné je ju pridať do cesta na chlieb, sušienky, lievance, dokonca aj na výrobu smoothie.
Zloženie: quinoa biela* (50-70%), quinoa červená* (15-25%), quinoa čierna* (15-25%)
* z ekologického poľnohospodárstva
Základná príprava: Quinou treba pred použitím premyť vodou. Pripraviť podobne ako ryžu,
variť v pomere 1:2 (quinoa:voda). Nechať dôjsť.
Energia | 1 492 kJ / 354 kcal |
tuky | 6,1 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,7 g |
sacharidy | 57,0 g |
- z toho cukry | 5,0 g |
vláknina | 7,0 g |
bielkoviny | 14,0 g |
soľ | 0,01 g |
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti najviac 70%.
Doplňujúce informácie
Quinoa patrí do čelade mrlíkovité Chenopodoideae a patrí medzi najvýznamnejšie zrná v ľudskej výžive. Ide o tradičnú starú plodinu, pestovanú v Andách Južnej Ameriky viac než pred 4000 rokmi. Jej využitie je obdobné ako u ostatných obilnín, avšak medzi pravé obilniny sa spravidla nezaraďuje. Radí sa do skupin pseudoobilnín, do ktorej tiež patrí pohánka a amarant.
Slovo quinoa má pôvod v jazyku Inkov a znamená „matka zrno“. Quinoa je cenená najmä pre vysoký a vyvážený obsah dôležitých živín, ako sú kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Bielkoviny v zrnách quinoy obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Je tu prítomný lyzín a metionín, ktoré sú v ostatných obilninách nedostatkové. Bielkoviny quinoy sú porovnateľné s bielkovinami mlieka. Najviac zastúpenou zložkou sú sacharidy, ktoré sú zdrojom energie. Z vlákniny quinoa obsahuje nielen nerozpustnú ale aj rozpustnú vlákninu (prospešné pre činnosť čriev).Tuk je v zrnku quinoy zastúpený asi zo 6%, obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny. Z minerálnych látok sa nachádza najmä horčík, vápnik, fosfor, v rôznych pomeroch, záleží od zloženia pôd, kde sa pestuje. Prítomné sú i antioxidačný vitamín E, a bioflavonoid kvercetín.
Nesmieme zabudnúť spomenúť aj obsah antinutričných látok. Zastúpené sú horkými saponínmi (penia), ale aj kyselinou fytovou. Premytím a namáčaním obsah v týchto látok znižujeme.
Quinoa je prirodzene bez lepku, čo je výborná správa pre celiatikov. Na základe aminokyselinového profilu je quinoa, popri príjme obilnín a strukovín, vhodným doplnkom vo výžive vegeteriánov a vegánov. Ešte potrvá nejaký čas, kým sa quinoa udomácni aj v našich jedálničkoch.
otázka pre predajcu
Neváhajte sa na nás obrátiť a my Vám radi pomôžeme.
recenzia
Recepty
príbuzné produkty
BIOMILA Pohánka lúpaná krúpy bio 500g
Pohánka je prirodzene bezlepková potravina. Pohánka je ľahko stráviteľná a výživovo hodnotná pseudoobilnina.
BIOMILA Quinoa trojfarebná bio 250g
Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Je chuťovo neutrálna, čo otvára možnosti rôzneho dochutenia a prípravy rozmanitých jedá ...