Perníkové sušienky
Prísady:
600 g hladkej múky bio (špaldovej, pšeničnej, alebo i ražnej), 250g masla, 100g trstinového cukru bio, 2 PL melasy bio, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku do perníka, žĺtok z 1 vajíčka
Postup prípravy:
V mise zmiešame múku, kypriaci prášok s perníkovým korením, maslo, cukor a žĺtok a vypracujeme pružné cesto. Podľa potreby pridáme múku, prípadne vodu. Bochník cesta prekryjeme v miske utierkou (alebo zabalíme do potravinovej fólie) a aspoň na hodinu vložíme do chladničky, aby stuhlo (ľahšie sa s ním potom pracuje). Potom na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré kladieme na plech vymastený, alebo vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 10-12 minút, kým zružovejú.
Hotové perníkové sušienky uložíme do uzatvárateľnej nádoby (aby nenabrali vlhkosť) a môžeme ich konzumovať aj mesiac.
Náš tip:
Upečené perníčky môžeme prizdobiť bielkom v cukre, alebo čokoládou apod., prípadne umocniť ich vôňu škoricou.
Za recept ďakujeme pani Majke Kadlečíkovej, novinárke, poetke a zaujatej kuchárke :)
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
BIOMILA Špaldová celozrnná múka hladká BIO 1kg
Špaldová múka je bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku, je vynikajúca na pečenie. Špaldová múka celozrnná špeciál stredná b ...
Trstinová melasa nesírená bio 450g
Trstinová melasa je cenená pre svoj obsah a pre výbornú chuť, ktorú dodáva mnohým pokrmom.
Kypriaci prášok do perníka bio AMYLON 18g
Sypká zmes bio kukuričného škrobu a prírodných kypridiel s prídavkom korenín sú to pravé pre typickú perníkovú vôňu a chuť.
BIOMILA Ražná celozrnná múka hladká BIO 1kg
Ražná múka sa už oddávna používala na pečenie chleba. Chlieb z ražnej celozrnnej múky má prirodzene dlhšiu trvanlivosť. Ražná múka ...