Špenátový quiche (koláč)
Prísady:
180g celozrnnej špaldovej múky hladkej, 100g masla, 2 vajcia, 150g špenátu (najlepšie čerstvé lístky), 1 cibuľa, alebo pór, 2 strúčiky cesnaku, olej, 1 kulinárska špecialita z mandlí (ako náhrada smotany), 75g tvrdého syra, 100g syra tipu ricotta, alebo jemný tvaroh, soľ, korenie.
Postup prípravy:
V miske vymiešame trochu zmäknuté maslo s 1 vajíčkom do peny, prisypeme múku, trošku posolíme a vymiešame jemné mäkké cesto. Ak by bolo príliš mäkké, dáme na 15 minút do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme náplň: nakrájanú cibuľku (alebo 1 pór) opražíme na 3 PL oleja, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a omyté špenátové lístky (čerstvé alebo mrazené), jemne podusíme do mäkka (je to pár minút), osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Odstavíme a necháme chladnúť. V miske zmiešame mäkký tvarohovitý syr s nastrúhaným tvrdým syrom. Do toho zamiešame chladnejší špenát.
Cesto vyvaľkáme do tvaru formy (kruh), vložíme do formy a vytvarujeme na jej dne. Naplníme zmesou syru a špenátu. Na vrch ešte nalejeme a roztiahneme zmes vajíčka s kulinárskou špecialitou, resp. so smotanou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-20 minút, kým je povrch pekne zlatistý.
Náš tip:
Tento slaný koláč je vhodný na obed, či olovrant, na posedenie s priateľmi, každú príležitosť... Plniť sa dá rôznymi zmesami - fantázii sa medze nekladú :)
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
BIOMILA Špaldová celozrnná múka hladká BIO 1kg
Špaldová múka je bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku, je vynikajúca na pečenie. Špaldová múka celozrnná špeciál stredná b ...
Kulinárska špecialita z mandlí bio EcoMil 200ml
Výborná náhrada smotany, navyše s oveľa nižším energetickým obsahom! Neobsahuje laktózu, lepok, cholesterol a sóju