Dvojtekvičkový hummus
Prísady:
1 cukína alebo malá tekvička, 1 tekvička hokkaidó (na ozdobu), 10 PL olivového oleja bio, 2 PL vínneho octu bio, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL sézamovej pasty tahini, 1 biely jogurt, sézamové semienka na posypanie, jemná morská soľ, mleté čierne korenie bio.
Postup prípravy:
Cukínu aj hokkaidó umyjeme, nakrájame na plátky a z oboch strán potrieme olejom. Poukladáme na plech a v rúre predhriatej na 200 stupňov upečieme dozlatista. Ešte horúce posolíme. Hokkaidó si odložíme nabok. Cukínu rozmixujeme, pridáme vínny ocot, zvyšný olej, cesnak, mleté čierne korenie, pastu tahini, jogurt a dohladka rozmixujeme. Podľa potreby pridáme soľ. Polejeme olejom (môže byť aj sezamový) a ozdobíme opečenými plátkami hokkaidó tekvičky. Podávame s chlebovou plackou, pečivom, alebo aj ako studenú omáčku - dip k zelenine alebo syru.
Náš tip:
Samotné opečené plátky cukíny a tekvičky hokkaidó môžu byť výbornou prílohou, alebo i samostatným jedlom napríklad s varenými zemiakmi. Pokiaľ je cukína a tekvička mladá, nie je treba šúpať ani vyberať dužinu so semiačkami.
Autorkou receptu je Maja Kadlečíková, novinárka, autorka zbierok poézie, cestovateľka a kuchárka. Ďakujeme!
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
Korenie čierne mleté bio Sonnentor 50g
Korenie je viac než kýchací prášok. Šaláty, cestoviny, zelenina, ryby, mäso, syry a ďalšie pokrmy, okoreň si to!